Преминаването изцяло към електронни рецепти ще се отложи за н-ти път и

...
Преминаването изцяло към електронни рецепти ще се отложи за н-ти път и
Коментари Харесай

Електронните рецепти се отлагат за н-ти път

Преминаването напълно към електронни предписания ще се отложи за н-ти път и то за неопределно време . От 1 юни, когато към този момент трябваше да важат единствено е-рецептите, гражданите ще могат да получават медикаменти си, които не се заплащат по здравна каса, както на книжен, по този начин и на електронен притежател. Това предлага служебният здравен министър Стойчо Кацаров с план за нови промени в наредбата за отпущането на лекарствените артикули. Това е и първата му заповед на този пост, с която на процедура се обезсмислят напъните, особено от последните месеци, по внедряване на електронното здравно досие на жителите.

Поредната и сякаш " последна "  отсрочка за електронните предписания беше до - тогава хартиените предписания трябваше да останат в историята. Идеята на е-рецептата бе най-накрая да се сътвори действително пациентско досие, в което елементарно и ясно да се вижда по какъв начин е лекуван даден пациент. На нея се залагаше доста и във връзка с ограничението на безконтролното разпределяне на медикаменти. Не на последно място посредством нея може да се наблюдава кои марки медикаменти изписват лекарите най-често, макар че да вземем за пример има по-евтини от тях на други компании. За следващ път обаче наподобява различни лобита са надвили смяната да се отсрочи.

От Министерство на здравеопазването стимулират въпросната смяна с направено предложение от Българския лекарски съюз да има паралелна опция медикаментите, предписвани на елементарна бяла рецепта, да могат да се издават както електронно, по този начин и на книжен притежател, с цел да има " различни благоприятни условия при определяне на такива лекарствени артикули ". " Основни усложнения срещат медицинските експерти, които нямат подписан контракт с Националната здравноосигурителна каса и на които се постанова да извършат спомагателни разноски по внедряване на медицински програмен продукт за определяне на лекарствени артикули, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени артикули на рецептурна бланка с бял цвят на приети в болница пациенти в съответното лечебно заведение ", аргументират се от Министерство на здравеопазването.

За прекосяването към е-рецептите обаче се знае и приказва още от януари 2021 (като се изключат опитите те да започват още в далечната 2007 г.) За да внедрят нужния програмен продукт, всички по веригата получиха 6 месеца пролонгация - до 1 май, през които действаха и хартиените предписания. Това време беше обещано именно за изчистване на зародилите трудности и неточности. Броени дни преди този период се оказа, че и аптеки, и лекари не са подготвени. Министерство на здравеопазването обмисляше да даде пролонгация с два месеца - до 1 юли, само че последно промени наредбата по този начин, че отсрочи единствено с 1 месец прекосяването. Т .е. всички от дълго време са наясно със периодите и причините за усложнения при внедряване на програмен продукт са меко казано несъстоятелни. Мотивът за спомагателните разноски, които ще са нужни, пък звучат напряко неуместно за хилядите лекари и аптеки, които въпреки всичко вложиха в нужния програмен продукт и към този момент могат да издават на електронен притежател.

Така под предлога, че се подсигурява " пълния достъп на популацията до лекарствени артикули ", на процедура се лишава опцията на пациентите да получат рецепта, която да вземем за пример би трябвало да извършват до живот, единствено с едно телефонно позвъняване, а и системата се лишава от по този начин предстоящата бистрота.

Срокът до 1 юни остава единствено за лекраствата, които напълно или отчасти се заплащат от здравната каса, планува планът на министър Кацаров. От НЗОК към този момент предизвестиха, че от за лекарствени артикули, издадени с хартиени предписания. Останалите предписания обаче са задоволително доста - тук попадат не само издадените от лечебни заведения и от лекари, които нямат контракт с НЗОК, само че и всички тези, които персоналният ни доктор изписва при постоянните и банални простуди, вируси и най-различни други болести. 

 

ПОЗИЦИЯ

" За следващ път се опитваме да се върнем в предишния век. Негативните последствия от вероятно следващо отсрочване на потреблението на напълно електронни предписания ще обиден директно пациентите и здравето им. Това е погрешно и неуместно. Трябва да има единствено електронни предписания, да се поддържат настоящи електронни пациентски досиета, тъй като това ще увеличи качеството на опазването на здравето. Не може това да се отсрочва безпределно ", пише фармацевт в мрежата. Спред него претекстовете на Министерство на здравеопазването са смутителни. " Колко още ще чакаме някои лекари, тъй като множеството са подготвени, с цел да проработи тази система? Само лекарите ли вземат участие в процеса по определяне и разпределяне на медикаменти? ", пита той. Според него " дерогацията от цялостната електронизация в опазването на здравето може и да бъде обективирана за следващ път, под натиска на избрани субекти, само че в къса вероятност този развой е безусловно неминуем ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР